Op zondag 1 maart 2020 word ik bevestigd als predikant van de remonstranten in Oude Wetering. Met die benoeming ben ik vier dagen in de week actief binnen de remonstranten: ik ben ook de voorganger van de doopsgezind-remonstrantse gemeente in Hoorn en van de jonge remonstranten Arminius.

De remonstranten in Oude Wetering vormen een kleine maar actieve geloofsgemeenschap in het Groene Hart. In het schattige kerkje aan de Wetering komen remonstranten al eeuwenlang bij elkaar. Elke twee weken kun je een viering bijwonen, maar we organiseren ook filmcaf├ę’s, boekenclubs, een jaarlijkse Arminiaanse markt, jongerenbijeenkomsten en thema-avonden.

Op 1 maart besteed ik in mijn overdenking aandacht aan Internationale Vrouwendag, wat op 8 maart over de hele wereld wordt gevierd. Ik doe dat aan de hand van kunst die ik in het Van Goghmuseum zag: In de overzichtstentoonstelling van de Franse schilder Millet was behoorlijk wat vrouwonvriendelijke kunst te zien. Nog steeds is in veel musea vooral veel kunst te zien die door mannen is gemaakt. Ook in de bijbel lijkt er meer aandacht te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Een andere balans is nodig. Daarom zingen we zondag ‘Het lied van Eva’, als hommage voor de vrouwen uit de bijbel en alle vrouwen op de wereld.