Datum: 21 mei 2024
Tijd: 10:30 - 12:00
Locatie: Oude Wetering: Remonstrantse Kerk
Activiteiten

Met elkaar lezen we in de weken voorafgaand aan de filmclub De heks van Limbricht van Susan Smit. Op dinsdagochtend 21 mei bespreken we het boek: Wat vonden we interessant, moeilijk, aangrijpend? We doen dat onder het genot van een kop koffie of thee.

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.