In deze tijd is het vrijwel onmogelijk om een ernstig zieke dierbare in een instelling te bezoeken. Waar je normaal gesproken dagelijks langs zou gaan, lukt dat nu niet. Dat is frustrerend en moeilijk. Met de volgende tips help ik je om toch, al is het op afstand, betrokken te zijn bij het ziekbed van een dierbare.

Tips

  1. Ga na wat de mogelijkheden zijn die de instelling biedt. Soms kan zwaaien van een afstand al heel prettig zijn.
  2. Maak een hoekje van aandacht in je huis, met een foto, een kaars, een voorwerp.
  3. Bepaal een moment van de dag dat je aan je dierbare denkt, zodat je voorkomt dat de situatie je hele dag beheerst. Je kunt er niets aan veranderen, dus beperk de aandacht. Liever kort en goed dan lang en onrustig.
  4. Besteed op het bepaalde moment gericht aandacht aan je dierbare en je eigen gevoelens.
  5. Kies 2 of 3 nabije familieleden of vrienden uit waarmee je intensiever contact onderhoudt, dingen regelt en je gevoelens deelt. Op deze manier voorkom je een overdaad aan moeten delen. Je kunt hiervoor bellen, bij elkaar komen als je de regels voor afstand bewaart, of online bijeenkomsten organiseren waarop je eens per dag zaken kortsluit en gevoelens deelt.
  6. Bedenk met het kleine clubje een manier om familie en vrienden op de hoogte te houden en verdeel de taken. Op deze manier voorkom je dat iedereen individueel contact zoekt om op de hoogte te blijven.
  7. In deze tijd voelen vele mensen onmacht en willen graag helpen. Wees duidelijk naar anderen om jezelf te beschermen. Dat lijkt misschien bot, maar voorkomt dat je je energie verliest in steeds hetzelfde verhaal vertellen. 

Het organiseren van een moment van aandacht

Luister hier naar een handreiking over hoe je een fysieke of onlinebijeenkomst kunt organiseren.

Kijk voor liturgische invullingen en gebeden in de gratis PKN uitgave ‘Gebeden in een tijd van corona’. https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/gebeden-in-een-tijd-van-corona/

Het kiezen van muziek

Als je muziek kiest, is het belangrijk dat je muziek kiest die goed bij jou, je dierbare of het moment past. Dit kan zowel klassieke als moderne muziek zijn. Een mix daarvan tijdens de bijeenkomst is ook heel goed mogelijk. Veel muziek kun je op YouTube vinden. Er bestaan verschillende afspeellijsten met muziek die past bij ziekte. Kijk bijvoorbeeld voor klassieke muziek en voor moderne muziek op deze sites.

Voor klassiek.
Voor modern of nog meer modern.

Je kunt ook denken aan:

  • Bach – Erbarme dich
  • Fauré – In paradisum
  • Einaudi – Anything
  • Debussy – Claude Debussy
  • Pärt – Spiegel im Spiegel
  • Vivaldi – Cum dederit
  • Bill Withers – Ain’t no sunshine
  • Guy Forsyth – If I were sick 

De technische aspecten van een online bijeenkomst

De huidige beperkingen zorgen voor een ontdekking van online denk bijvoorbeeld aan Zoom, Jitsi, G Suite of iets soortgelijks. Het is handig als alle deelnemers in beeld kunnen komen, zodat je ziet wie wat zegt. Zorg ook dat je voor een applicatie of abonnement kiest die je voldoende tijd geeft om de bijeenkomst in te verzorgen. Sommige applicaties hebben een maximum tijdsduur voor de gratis versies, waardoor je bijeenkomst grof zou kunnen worden onderbroken.

https://zoom.us
https://jitsi.org/jitsi-meet/
https://gsuite.google.com

Tot slot

Ik ben Jan Berkvens, remonstrants predikant, geestelijk raadsman en uitvaartverzorger. Dit zijn mijn eerste tips voor het omgaan met een zieke waar je in deze tijd niet bij kunt zijn. Vanwege de omstandigheden bied ik je deze kosteloos aan. Als je meer advies en hulp nodig hebt of een gesprek je rust kan geven, neem dan gerust contact op.

Ik wens jou en je dierbaren alle kracht en inspiratie toe om op een goede manier met de gegeven situatie om te gaan.