Leuk dat je dit inspiratieblog over thuis zitten hebt geopend. Deze blog kan je als podcast beluisteren of hieronder lezen.

 

 

Nu we de eerste dagen vooral met z’n allen thuis zijn en we er een soort werkvakantie van maken, lijkt het allemaal wel mee te vallen. Maar over een paar dagen of ergens volgende week kan dat zomaar anders voelen. In de drukke levens die we hebben is het natuurlijk best fijn om even een paar tandjes lager te kunnen, maar de kans dat je dat zo blijft voelen is denk ik niet zo groot. Opeens zit je toch wel erg in elkaars vaarwater de hele dag, zegt het beeldscherm niet zoveel terug en mis je de sociale contacten en het fysiek bezig zijn. Daarom een paar tips die je kunnen helpen om de komende weken door te komen.

De belangrijkste tip is: Bouw een dagritme op en houd je daaraan. Sta elke dag rond dezelfde tijd op, deel momenten van werk in en wissel af met andere dingen. Bepaal ook wanneer je genoeg gewerkt hebt en de werkdag ten einde is. Bedenk wat je met de vrije tijd gaat doen die dan overblijft.

Een andere belangrijke tip is: Begin de dag niet meteen met het openen van een nieuws-app, het journaal of de krant om te zien hoe erg de wereld er vandaag weer aan toe is. Doe dat later op de ochtend, of misschien zelfs pas tegen de middag. Het is belangrijk om de moed er een beetje in te houden en dat wordt lastig als je de sensationele presentaties van de media gelijk tot je neemt. Begin daarentegen met wat lichamelijke oefeningen, misschien zelfs wel een stilte- of meditatief moment, gevolgd door een licht ontbijt. Bepaal je dagindeling en ga aan de slag. Eet goed en gezond. Laat snacks en andere troep zoveel mogelijk liggen, want je beweging is beperkt de komende tijd.

Als de zon zich laat zien: geniet ervan. Ga naar buiten of bij het raam in de zon zitten. De zon geeft je een goed gevoel, maar helpt ook om de belangrijke stof vitamine D aan te maken. Na de afgelopen periode van veel regen en bewolking kunnen we dat gebruiken en in de huidige situatie van veel thuis zitten dus ook. Houd gepaste afstand als je naar buiten gaat, maar neem de zon tot je.

Voor diegenen onder ons die veel of regelmatig sporten: Probeer iets van een sportschema te volgen. Van vier keer in de week zwemmen of naar de sportschool naar opeens thuis op die paar vierkante meters is een te grote omslag. Blijf in beweging. ’s Ochtends is het in de parken erg rustig, dus ren wat rondjes, of loop. Het verschil tussen lopen en rennen is voor het lichaam niet van belang als de afstand maar gelijk is. Doe thuis oefeningen die de andere spieren belasten: opdrukken, sit-ups etc. Het fitte gevoel draagt bij aan een positieve instelling.

Als je van lezen houdt: Zorg dat je genoeg boeken in huis hebt. Sommige boekhandels hebben de deuren gesloten en het is niet zeker of de anderen open zullen blijven. E-books zijn altijd verkrijgbaar als de fysieke winkels dicht zijn, dus een mooi moment om de E-reader weer eens af te stoffen of er een aan te schaffen. Op mijn website in het inspiratieblog heb ik een blog geplaatst met boeken die ik onlangs gelezen heb en de moeite waard vond. Deel titels met elkaar.

Als je van films en series houdt: Netflix en andere streamingdiensten hebben natuurlijk een prachtig aanbod. Ook daarover heb ik op mijn website een blog geplaatst. Overigens geldt hier ook weer: het is erg verleidelijk om te gaan binge-watchen (alle afleveringen van een serie achter elkaar kijken). Een avondje is dat natuurlijk helemaal ok, maar het kan ook een vorm van verslaving worden waardoor je juist minder prettig in je vel gaat zitten. Ook de gewone TV blijkt een stuk minder saai te zijn: er zijn mooie programma’s die je via NPO Start met een gratis account best lang terug kunt kijken.

Voor diegenen onder ons die met een partner of huisgenoten samenleven: Het is best een hele klus om opeens zoveel bij elkaar te zijn. Reuze gezellig op vakantie en na een lange dag buiten de deur werken, maar de komende weken zoveel met elkaar thuis zijn kan best wat van elkaar vergen. Wees lief voor elkaar én geef elkaar de ruimte. Als je voelt dat er ruzie op komst is: Probeer het niet te laten gebeuren en als het wel gebeurt probeer er met elkaar om te lachen. Eigenlijk is het zo goed als onvermijdelijk. En de slakken waar je je zout op legt zijn toch ook eigenlijk te belachelijk voor woorden.

Probeer om te kijken naar mensen waarvan je weet dat ze alleen zijn en zich gemakkelijk eenzaam kunnen voelen. Als je toch naar de supermarkt gaat, vraag aan de buurman of buurvrouw of hij of zij nog wat nodig heeft. Deel tips met elkaar: dingen die je hebt gezien of gelezen die je de moeite waard vond.

Tot slot: Als je behoefte hebt om te praten, doe dat. Met familie, vrienden, of met een geestelijk verzorger zoals ik. Daar zijn we voor. Het kan best zijn dat je te maken krijgt met gevoelens van angst, hopeloosheid of onmacht. Juist in situaties als deze kun je die ervaren. Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt dat je niet bij je ouders of kinderen langs kunt, je je eenzaam voelt, of je zorgen maakt over wat eventuele gezondheidsrisico’s voor jou betekenen. Schaam je niet, denk niet dat het niet belangrijk genoeg is om mij of een collega mee lastig te vallen. Mail, bel of app. Ik en mijn collega’s zijn er voor je.

jan@domineeberkvens.nl

06 83 04 43 74